Estetik ve Güzellik - Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kimyasal peeling donuk ve cansız görünümlü cildi canlandırmak için uygulanan, cildin çeşitli katmanlarının kontrollü ve yüzeysel bir şekilde soyulmasına dayalı bir yöntemdir. Kimyasal peeling ayrıca ciltteki koyu renkli lekelerin tedavisi, yüzeysel kırışıklıkların, akne ve izlerinin giderilmesi için de kullanılır. Uzman ellerde güneşten koruyarak yapıldığı zaman mükemmel somuçlar alabilirsiniz.

Kimyasal Peeling Nedir?

Kimyasal PeelingKimyasal “peeling”, bir veya birkaç kimyasal ajanın deriye uygulanması ile deride çeşitli derinliklerde kontrollü hasar oluşturulması ve sağlıklı bir derinin ortaya çıkmasını hedefleyen uygulama yöntemidir.

Kimyasal “peeling”, bir veya birkaç kimyasal ajanın deriye uygulanması ile deride çeşitli derinliklerde kontrollü hasar oluşturulması ve sağlıklı bir derinin ortaya çıkmasını hedefleyen uygulama yöntemidir. Kimyasal “peeling”te amaç, deri tabakalarında istenilen derinliğe kadar hasar oluşturmak ve rejenerasyon sırasında yara iyileşmesinin avantajlarından yararlanarak çeşitli lezyonların tedavisini sağlamaktır.

“Peeling”, uygulanan maddenin içeriğine, konsantrasyon ve uygulama yöntemine bağlı olarak epidermise, papiller ve retiküler dermise kadar penetrasyon gösterebilir. Kimyasal peeling uygulamaları penetrasyonun derinliği, oluşturulan hasar ve etkinlik derecelerine göre yüzeysel, orta ve derin olmak üzere üç grupta toplanır:

A) Yüzeysel “peeling”;Stratum korneumun soyulması, daha kalın bir epidermal tabaka oluşumunun uyarılması ile deri yapısının düzeltilmesidir. Yüzeysel soymada, trikloroasetik asit (TCA) %10-25, Jessner’in solüsyonu, alfa hidroksi asit (AHA), salisilik asit ve tretinoin solüsyonu kullanılabilir.

B) Orta derinlikteki “peeling”;Papiller ve üst retiküler dermiste harabiyete yol açarak pigment değişikliklerini, hafif-orta derecedeki kırışıklıkların tedavisini de içeren fotoyaşlanma etkilerini düzeltmede ve ayrıca aktinik keratoz tedavisinde etkili olan bir yöntemdir.

C) Derin “peeling”; Epidermis, papiller ve retiküler dermiste nekroz ve inflamasyon oluşturarak şiddetli fotoyaşlanmada uygulanan etkili bir yöntemdir.
Orta ve derin kimyasal soyma işlemi için; %35-50’lik TCA, Jessner’in solüsyonu ve %35’lik TCA kombinasyonu, %70’lik glikolik asit ve %35’lik TCA kombinasyonu veya %88’lik fenol kullanılabilir.

Kimyasal soyma işleminden bir veya iki hafta öncesinde işlemin etkinliğini artırabilmek amacı ile tretinoin %0.1 veya AHA krem uygulanabilir.

Uygulama
1-Uygun hasta seçimi yapılır
2-Hastaya işlem hakında bilgi verilerek onam formu imzalatılır
3-İşleme başlamadan önce iyi sonuç alınabilmesi için ön hazırlık yapılır;
a) Hastanın saçı bone ile uzaklaştırılır
b) Hastanın yüzü alkol, eter ya da aseton ile temizlenir
c) Dudak, burun ve göz kenarlarına vazelin veya koruyucu krem sürülür
d) Gözler ve kulaklar pamuk ile kapatılır
4-Hazırlanan preparat seçilen kimyasal ajana göre pamuk uçlu aplikatör veya fırça yardımı ile istenilen bölgelere uygulanır
5-İlk uygulama süresinin 2 dakika olması hedeflenir
6-Uygulama sırasında hastaya hissettiklerini özellikle yanma hissini 1’den 10’a kadar değerlendirerek bildirmesi istenir
7-Eğer hasta yanma hissini 8-10 arasında değerlendirirse işleme hemen son verilir
8-Tekrarlayan uygulamalarda amaç yaklaşık 5 dakika bekleme süresini tamamlamak olmalıdır
9-Süre tamamlandıktan sonra yüze bikarbonat, nötralizan veya su uygulanarak asit nötralize edilir. Bu işlem seçilen ajana göre farklılık gösterebilir.
10-Yüze nemlendirici sürülerek en az bir hafta süreyle, deri normale dönünceye kadar hastadan nemlendirici kullanmaya devam etmesi istenir. Yapılan işlemin yüzeysel veya orta derinlikte olmasına göre derinin nemlendirme süresi farklılık gösterebilir.
11-“Peeling” seansları hastanın özel durumuna, cilt tipine ve toleransına göre kişisel olarak düzenlenir
12-Seanslar arasında yaklaşık dört haftanın olmasına dikkat edilir. Yüzeysel peelinglerde 2 hafta, orta derinlikteki peelinglerde 6 aydan önce işlem tekrarlanmamalıdır.

Kimyasal peeling endikasyonları
1-Fotoyaşlanma
2-Aktinik keratoz
3-Pigmenter diskromiler
4-Senil lentigo
5-Akne
6-Akne skatrisleri
7-Seboreik keratoz

Kimyasal peeling kontrendikasyonları
1-Kötü hekim-hasta ilişkisi
2-Psikolojik sorunlar
3-Gerçekçi olmayan beklentiler
4-Genel sağlık durumu ve beslenme durumunun iyi olmaması
5-Oral kontraseptif ve fotoduyarlılığa neden olabilecek ilaç (ör; tetrasiklin) kullanımı
6-Son 6-12 ay içinde izotretinoin tedavisi (yüzeysel peeling için 3-6 ay, orta-derin peeling için 6-12 ay beklenmelidir)
7-Aktif enfeksiyon ve açık yaraların olması
8-Aktif herpes virüs enfeksiyonu

Göreceli kontendikasyonlar
1-Son 3-12 ay arasında geçirilmiş orta veya derin peeling
2-Yakın zamanda geçirilmiş yüz cerrahisi
3-Anormal skar oluşumu, keloid hikayesi ve geç yara iyileşmesi öyküsü
4-Radyoterapi öyküsü
5-Fitzpatrick deri tipi IV, V, VI
6-Salisilik asit peelingi için Aspirin alerjisinin olması
7-Antikoagülan kullanımı
8-Yoğun sigara içimi
9-Gebelik/emzirme
10-Yoğun güneş ışığına maruz kalma riski
11-Geçirilmiş cerrahi girişimler (en az 6 ay beklenmelidir)

Komplikasyonlar
1-Boyunda göz yaşı damlasını takiben oluşan peeling çizgisi
2-İnfeksiyon
3-Akneiform erüpsiyonlar
4-İnfraorbital bölgede ekimoz
5-Postinflamatuar hiperpigmentasyon
6-Alerjik reaksiyonlar
7-Persistan eritem (3 haftadan uzun süren eritem alanları skatris öncüsü olarak takip edilmelidir)
8-Derin kimyasal yanık
9-Atrofik veya hipertrofik skatris oluşumu

Kimyasal Peeling Fiyatları

Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Bu sebeple (+9)0242 513 33 30 no’lu telefondan Medilase Estetik ve Güzellik Merkezini arayarak Kimyasal Peeling fiyatları hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Ücretsiz Medikal Estetik Danışmanlığı

Siz değerli misafirlerimizi, yeniden doğuşa, zindeliğe, sağlığa, yaşam kalitesine ve sevincine, estetik güzelliğe merhaba demeye davet ediyoruz. Dileğimiz, merkezimizde kendinizi evinizde hissetmeniz ve sizlerin isteklerini, beklentilerini en doğru biçimde algılayarak, fazlası ile yerine getirmektir. Medilase Estetik ve Güzellik Merkezi atmosferi; anlayış, güzellik ve karşılıklı sempati ile doludur.

 


Daha fazla bilgi

Kimyasal Peeling Hakkında Bilinmesi Gerekenler. Kimyasal Peeling nedir? Kimyasal Peeling nasıl etki eder? Kimyasal Peeling ne işe yarar? Kimyasal Peeling hangi sorunlarda etkili oluyor? Kimyasal Peeling yapılan bölgede komplikasyon olur mu? Kimyasal Peeling yaptırmada herhangi bir risk var mı? Kimyasal Peeling işlemi nasıl uygulanıyor? Kimyasal Peeling uygulamasını kim yapıyor? Kimyasal Peeling uygulaması etkisini ne zaman gösterir? Kimyasal Peeling yan etkisi var mı? Kimyasal Peeling etkisi ne kadar sürer? Kimyasal Peeling kimlere uygulanır ve yaş sınırı var mı? Kimyasal Peeling hangi amaçlarla kullanılıyor? Kimyasal Peeling sonrası denize girilir mi? Kimyasal Peeling fiyatları nelerdir

    Hemen Doktorunuza Sorun

    Doktora soru sor, anında cevap al bölümünde Medilase Estetik ve Güzellik Merkezi doktor ve estetisyenlerine sağlık, bakım, estetik ve güzellik ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz. Uzmanlarımızın cevapları size e-posta adresiniz üzerinden iletilecektir







    SIK SORULAN SORULAR; Tüm işlem, tedavi ve uygulamalar hakkında bilgi, sağlık, bakım önerileri, etkili estetik ve güzellik sırları ve tavsiyeleri, doktora sorulmuş sorular ve cevapları

    Hayır, mümkün değildir. Çünkü kıl köklerinin hepsi aynı büyüme devresinde değildir. Uygulama esnasında olgun fazda (anogen) olan kıl kökleri etkilenir. Dinlenme (katogen) ve gerileme (telogen) fazındaki kıl kökleri etkilenmez. Bunlar için diğer seansların uygulanması gerekir. Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan farklılıklardan dolayı seans sayısı kişiye göre hatta aynı kişinin farklı bölgelerine göre değişir.
    Hayır. Yüze yapılan dolgu uygulamaları botoks zannedilmektedir. Botoks bir dolgu maddesi değildir. Yüzü şişirmez.
    Hayır. Sanıldığının aksine botoks yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmez. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile bunu sağlamak, doğal bir görünüm vermek mümkündür.
    Hayır, bu mümkün değildir. Botoks doktor tarafından kas içerisine enjeksiyonla yapılır. Kremler ise cilde uygulanır, yüzeysel etkilidir. Etki mekanizmaları farklıdır. Botoksdinamik kırışıklıkları etkin bir şekilde giderirken, kremler sadece yüzeysel ince çizgilerde etkilidir. Kremler, cildi besleme, nemlendirme ve kollajen oluşumunu hızlandırma işlevlerini yerine getirir. Yüzeysel etkili olup, kırışıklık görünümünü hafifletmektedir. Botoks ise kırışıklığa yol açan kasları gevşeterek, belirli bir süre için ciltte kırışma meydana gelmesini engeller.
    Kaş arası kırışıklıkların tedavisinde ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilk saflaştırılmış nörotoksin kompleksibotokstur. Botoksun bu endikasyonda kullanımı, AB ülkelerindeki yetkili kurumların yanı sıra ABD'de FDA tarafından da onaylanmıştır.
    Hayır. Botoks bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.
    Botoks uygulaması sonrası kısa süreli bir kızarıklık ve enjeksiyon bölgelerinde kabarıklık olabilir. Bunlar kısa sürede (24-48 saatte) düzelir. Bazen geçici olan şişlik ve morarma görülebilir.
    Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde (Eaton-Lambert sendromu, myasteniagravis gibi), hamilelere ve emzirenlere botoks uygulanmamalıdır.
    ×

    Görüş, istek ve önerilerinizi bizimle; hafta içi 08:00 - 19:00, hafta sonu 09:00-17:00 saatleri arasında paylaşabilirsiniz.

    ×