Estetik ve Güzellik - Kozmetik Botoks Uygulamaları

Kozmetik Botoks Uygulamaları

Kozmetik Botoks Uygulamaları Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Kozmetik Amaçlı Botulinum Toksini Uygulaması

Botulinum toksini enjeksiyonu, başta alın kırışıklıkları, glabella, periorbital ve perioral çizgilenmeler olmak üzere yüz ve boyun kasları gibi daha birçok kırışıklık ve çizgilenmeyi geçici bir süre ile yok etmede kullanılan, nöromüsküler kavşakta presinaptik nöronlardan asetilkolin salınımını bloke ederek geçici kas paralizisine yol açan, etkisi doza bağımlı ve geri dönüşümlü kozmetik bir uygulamadır.

Hasta Seçiminde Dikkat Edilecek Noktalar

  1. Gebelik
  2. Laktasyon
  3. Nöromusküler hastalıklar
  4. Penisilamin, kinin, aminoglikozid grubu antibiyotikler ve kalsiyum kanal blokerleri kullananlar
  5. Dismorfik bozukluğu olanlar
  6. Aşırı beklentisi olanlar
  7. Uygulama Öncesi Hazırlık
  8. Hastaya, tedavinin uzun yıllardır güvenle kullanıldığı, yan etki potansiyelinin düşük olduğu, etkinin hafif ve geçici olduğu açıklanmalıdır.
  9. Klinik etki süresinin 3-6 ay kadar olduğu sonrasında tekrarlanabileceği belirtilmeli, tekrarlayan enjeksiyonlarla etki süresinin daha da uzayabileceği açıklanmalıdır.
  10. Kollajen kaybında, fotohasara bağlı fonksiyonel olmayan yaşlanma çizgilerinde sonuçların tatmin edici olmadığı anlatılmalıdır.
  11. Tedaviden önce hastaya uygulamanın sınırlılıklarının anlatılması, uygulamanın başarısını yükseltecek ve hastanın mutsuz olma olasılığını azaltacaktır. Bilgilendirmeden sonra yazılı bilgilendirilmiş onam formu hastaya imzalatılıp onayı alınmalıdır. Uygulama öncesi ve sonrası fotoğraf çekimi ihmal edilmemelidir.

Gereçler

  1. Botulinum toksin tip A flakonu
  2. Dilusyon için %0,9 serum fizyolojik
  3. Alkol içermeyen cilt temizleyicileri
  4. Pamuk, steril gazlı bez
  5. Topikal anestezi için topikal anestezik (EMLA) krem
  6. 30-33 G tercihen 0,5 ml’lik insülin enjektörü ve yeterli sayıda yedek enjektör ucu
  7. İşaret kalemi (mavi ya da siyah renkli)
  8. Buz, buz aküsü

Uygulama

  1. Hasta tercihen doğal güneş ışığında yoksa beyaz ışık ortamında oturur vaziyette, yüzü direk hekime bakacak ve başı hafifçe aşağıya doğru rahat bir şekilde oturtulur.
  2. Uygulama yapılacak bölgeye EMLA krem sürülerek 30-40 dakika bekletilir.
  3. Botox uygun oranda dilüe edilerek enjektöre çekilir.
  4. Çalkalama sırasında oluşan baloncuklardan dolayı denatürasyona uğrayacağı için flakon çalkalanmamalıdır.
  5. Dilüe ederken serum fizyolojik köpük oluşturmadan nazikçe boşaltılmalıdır.
  6. Sonrasında da enjektörün havası boşaltılmalıdır.
  7. Dilüsyon oranına göre ml’de ünite botox miktarı değişeceğinden hangi alanlara kaç ünite yapılacağı belirlenerek ona göre dilüe edilmelidir.
  8. Genellikle kullanılan sulandırma 0,1 cc’de 4 Ü olacak şekildedir (2,5cc).
  9. Gevşek ve gergin halde kasların durumu değerlendirilir, kaslar palpe edilir. Asimetri varsa bu durum göz önünde bulundurulur.
  10. Uygulama bölgesi cilt temizleyicisi ile temizlenip tedavi alanı belirlenir. Enjeksiyon alanları ve sayısı saptanır. Enjekte edilecek doz belirlendikten sonra uygulama yapılacak bölge işaretlenir.
  11. Uygun enjeksiyon tekniği kullanılarak uygun dozda ve uygun ünitelerle botox enjeksiyonu yapılır. Genellikle alın bölgesine 4 Ü, göz etrafına 2 Ü kullanımı önerilmektedir.
  12. Daha az travmatik olması nedeniyle 30-33 G enjektör kullanılmalı, sık sık uç değiştirilmelidir.
  13. Ağrı veya deri renginde solma olursa injeksiyona ara verilir ve buz uygulaması yapılır.
  14. Toksinin istenmeyen kas gruplarına yayılmasını önlemek, dolayısıyla yan etkileri azaltmak için masaj önerilmez.
  15. Uygulama bittikten sonra kanama odakları pamuk ya da gazlı bezle tamponlanarak bölge kan artıklarından temizlenir.
  16. Hasta gelişebilecek herhangi bir komplikasyon ya da reaksiyona karşı birkaç dakika bekletilir ve işlem sonuçlandırılır.
  17. İşlem sırasında uygulama bölgeleri her noktaya verilen doz, şişe numarası, toksinin saklanma süresi, kullanılan dilüsyon, uygulanan toplam doz, uygulama sırasındaki yan etkiler not edilmelidir.
  18. Etkiyi artırmak için 2-3 saat boyunca hastaya kaslarını fazla kullanmaması önerilir (kaş çatma, alnını kaldırma, gülme, vb.).

Yorum

  1. Botox tedavisi, uygulandığı kasları geçici olarak gevşeterek etki eden bir tedavi şeklidir.
  2. Hastanın kas kitlesi, kırışıklık derecesi, anatomik yapısı, deri kalınlığı uygulanacak ilaç miktarını ve uygulama bölgelerini belirler.
  3. Dilusyon koruyucu içermeyen %0.9 serum fizyolojik ile yapılır.
  4. Dilüe edilmeden 2-8 C0 de 24 ay, dilüe edildikten sonra 2-8 C0 de 4 saat saklanır (+4 C0 de 6 haftaya kadar da saklanabilir).
  5. Tedavi yapıldıktan 2-3 gün sonra kas zayıflığı başlar, 1-2 haftada kırışıklıklar düzelmeye başlar ve etkisi 3-6 ay sürer.
  6. Tekrarlayan enjeksiyonlarla bu süre 8-12 ayı bulabilir.
  7. Hastadan hastaya değişiklik göstererek bu süre uzayabilir veya kısalabilir.
  8. İşlemden 10-14 gün sonra hasta kontrol edilmelidir.
  9. Eğer gerekli ise 4-6 hafta sonra 2. uygulama ya da rötuş yapılabilir. İlk bir ay içinde enjeksiyon pek önerilmez.

Not

  1. Hastanın beklentisi, hekimin uygulama becerisi ve uygulama tekniği ile örtüşmelidir.
  2. İşlem sonrasında ağrı, eritem, ödem, ekimoz, hematom olabileceği hastaya söylenmelidir. İşlem sonrasında da bazen geçici hissizlik ya da 2-3 saat süren başağrısı gözlenebilir.
  3. İşlemden sonra 2-3 gün alkol ve sigara içmemesi hastaya söylenmelidir.
  4. İşlemden 10-14 gün sonra hasta kontrol edilmelidir.

Daha fazla bilgi

Kozmetik Botoks Uygulamaları Hakkında Bilinmesi Gerekenler. Kozmetik Botoks Uygulamaları nedir? Kozmetik Botoks Uygulamaları nasıl etki eder? Kozmetik Botoks Uygulamaları ne işe yarar? Kozmetik Botoks Uygulamaları hangi sorunlarda etkili oluyor? Kozmetik Botoks Uygulamaları yapılan bölgede komplikasyon olur mu? Kozmetik Botoks Uygulamaları yaptırmada herhangi bir risk var mı? Kozmetik Botoks Uygulamaları işlemi nasıl uygulanıyor? Kozmetik Botoks Uygulamaları uygulamasını kim yapıyor? Kozmetik Botoks Uygulamaları uygulaması etkisini ne zaman gösterir? Kozmetik Botoks Uygulamaları yan etkisi var mı? Kozmetik Botoks Uygulamaları etkisi ne kadar sürer? Kozmetik Botoks Uygulamaları kimlere uygulanır ve yaş sınırı var mı? Kozmetik Botoks Uygulamaları hangi amaçlarla kullanılıyor? Kozmetik Botoks Uygulamaları sonrası denize girilir mi? Kozmetik Botoks Uygulamaları fiyatları nelerdir

    Hemen Doktorunuza Sorun

    Doktora soru sor, anında cevap al bölümünde Medilase Estetik ve Güzellik Merkezi doktor ve estetisyenlerine sağlık, bakım, estetik ve güzellik ile ilgili tüm sorularınızı sorabilirsiniz. Uzmanlarımızın cevapları size e-posta adresiniz üzerinden iletilecektir







    SIK SORULAN SORULAR; Tüm işlem, tedavi ve uygulamalar hakkında bilgi, sağlık, bakım önerileri, etkili estetik ve güzellik sırları ve tavsiyeleri, doktora sorulmuş sorular ve cevapları

    Hayır, mümkün değildir. Çünkü kıl köklerinin hepsi aynı büyüme devresinde değildir. Uygulama esnasında olgun fazda (anogen) olan kıl kökleri etkilenir. Dinlenme (katogen) ve gerileme (telogen) fazındaki kıl kökleri etkilenmez. Bunlar için diğer seansların uygulanması gerekir. Kılların renklerinde ve büyüme devrelerinde olan farklılıklardan dolayı seans sayısı kişiye göre hatta aynı kişinin farklı bölgelerine göre değişir.
    Hayır. Yüze yapılan dolgu uygulamaları botoks zannedilmektedir. Botoks bir dolgu maddesi değildir. Yüzü şişirmez.
    Hayır. Sanıldığının aksine botoks yaptırıldığı zaman donuk, ifadesiz bir surat olması gerekmez. Uygulanan doz ve bölge seçimi ile bunu sağlamak, doğal bir görünüm vermek mümkündür.
    Hayır, bu mümkün değildir. Botoks doktor tarafından kas içerisine enjeksiyonla yapılır. Kremler ise cilde uygulanır, yüzeysel etkilidir. Etki mekanizmaları farklıdır. Botoksdinamik kırışıklıkları etkin bir şekilde giderirken, kremler sadece yüzeysel ince çizgilerde etkilidir. Kremler, cildi besleme, nemlendirme ve kollajen oluşumunu hızlandırma işlevlerini yerine getirir. Yüzeysel etkili olup, kırışıklık görünümünü hafifletmektedir. Botoks ise kırışıklığa yol açan kasları gevşeterek, belirli bir süre için ciltte kırışma meydana gelmesini engeller.
    Kaş arası kırışıklıkların tedavisinde ülkemizde Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı ilk saflaştırılmış nörotoksin kompleksibotokstur. Botoksun bu endikasyonda kullanımı, AB ülkelerindeki yetkili kurumların yanı sıra ABD'de FDA tarafından da onaylanmıştır.
    Hayır. Botoks bir ilaçtır. Özel bir bakteriden üretilmiş doğal, saflaştırılmış protein esaslı bir ilaçtır.
    Botoks uygulaması sonrası kısa süreli bir kızarıklık ve enjeksiyon bölgelerinde kabarıklık olabilir. Bunlar kısa sürede (24-48 saatte) düzelir. Bazen geçici olan şişlik ve morarma görülebilir.
    Sinir-kas sistemine ait hastalığı olan kişilerde (Eaton-Lambert sendromu, myasteniagravis gibi), hamilelere ve emzirenlere botoks uygulanmamalıdır.
    ×

    Görüş, istek ve önerilerinizi bizimle; hafta içi 08:00 - 19:00, hafta sonu 09:00-17:00 saatleri arasında paylaşabilirsiniz.

    ×