Lazer epilasyonun bilinmeyen yönleriMedilas Polikliniği2020-05-27T12:32:58+03:00Lazer epilasyon yaklaşık 15 yıldır dünyada uygulanmaya başlayan ülkemizde de son yıllarda artan bir uygulama.
BAŞARIYI ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Öncelikle kişisel faktörler lazerin başarısını oldukça etkilemektedir. Örneğin bayanlarda epilasyon başarısı erkeklere göre daha yüksektir. Vücut bölgelerine göre de epilasyon sonuçları değişebilmektedir.
Kadınlarda kol altı, genital bölge ve alt bacaklarda başarı oranı yüzde 95 gibidir. Erkeklerde ise sırt ve ense bölgelerine göre, boyun, sakal üstü ve göğüs bölgesinde başarı daha yüksektir. Lazer başarısını etkileyen diğer bir faktör cilt ve kıl rengi, kılın kalınlığıdır. Beyaz tenli kişilerde deri lazer ışığını emmeden yansıttığı için lazerin deriyi yakma riski olmadığından, rahatlıkla yüksek lazer dozları uygulanabilmektedir ve bu da lazer başarısını arttırmaktadır. Tam tersine esmer olanlarda da, yan etki riskini ve ağrıyı azaltmak için enerji düzeylerini azaltmak gerekmektedir. Ayrıca kıl rengi ve kalınlığı da önemli bir faktördür.
Kıllar kalın ve siyahsa başarı daha iyi iken; ince ve sarı tüylerde (yani ayva tüylerinde) oldukça düşüktür.
KILLARIN TAMAMEN YOK OLMASI
Aslında bu konuda da yeterli sayıda kişinin yıllarca takip edildiği bilimsel çalışmalar ne yazık ki fazlaca yok. Ama olan beklenti kılların uzun süre çıkmadığı yönünde. Benim tecrübelerime göre ise yüz kılları için başarı oranı daha düşük ve bazen çoğaltabiliyor. Genellikle bu durumda kıllar eski yoğunluğu ve kalınlığında olmuyorlar. Ama lazer epilasyonun yüzde 100 etkili olduğu söylenemez. Genellikle olguların yüzde 70-80'inde daha önce de belirttiğim gibi özellikle bayanlarda koltuk altı, alt bacak ve cinsel bölge kıllarında başarı daha yüksektir.
Nadir de olsa lazer epilasyon yaptığımız hastaların bazılarında indüksiyon dediğimiz bir olayla karşılaşabiliyoruz. Yapılan lazer epilasyon seansları arasında veya lazer epilasyon bittikten sonra lazer epilasyon yapılan bölgelerde veya bu bölgelere yakın olan alanlarda tüy ve kıllarda kalınlaşma, artma, uzama gibi bir yan etki görülebiliyor. Bu durum bilimsel olarak Birkaç yıl önce fark edildi. Fakat halen bu yan etkinin neden olduğu bilinmemektedir. Bu yan etkinin olup olmadığı doktor tarafından her seans öncesinde kontrol edilmelidir. Genellikle bu artışın ince ayva tüylerine lazer uygulaması yapıldığında geliştiği, bilinmeyen bir nedenle ayva tüylerinin arttığı ve kalınlaştığı düşünülmektedir. Bu artış genellikle yüzde, üst kol ve omuzda, bayanlarda kalçalarda olabilmektedir. Yüz ve kollardaki santimetre başına düşen kıl sayısının saçtan bile yoğun olmasının buna neden olduğu düşünülmektedir. Bu nedenle özellikle yüz, kol ve üst bacak bölgesine lazer seansları yapılmadan evvel fotoğrafların çekilmesi ve gerekirse her seans öncesi tekrar edilip kıyaslanma yapılması doğrudur. Lazer epilasyonu yapan doktor eğer bu artış riskinin sizde de olacağını düşünürse zaten sizi uyaracaktır. Ayrıca lazer epilasyon işleminiz doktor gözetiminde yapılırsa zaten uygun olmayan ince tüyler, sarı ve beyaz kıllarınıza lazer uygulaması yapılmayacaktır.
LAZER EPİLASYON İŞLEMİNDE AĞRI
Lazer epilasyon tamamı ile ağrısız bir işlem değildir. Hastaların yüzde 80'i bu ağrıyı rahatsız edici bulmamaktadır. Lazerin ağrısı bölgelere göre de değişebilmektedir. Örneğin genital bölge ve yüz daha hassastır ve ağrı eşiği düşük kişilerde bu bölgelerde ağrı rahatsız edici olabilir. Bu gibi nadir durumlarda doktor size bir takım lokal anestezi sağlayan kremler uygulayarak işlemin daha kolay olmasını sağlayabilir. Ayrıca lazer işleminde kullanan soğutucu sistem de oldukça önemlidir. Günümüzde en uygun soğutucu sistem soğuk hava üflemeli sistemlerdir. Artık kontak soğutmalı lazer sitemleri bile ek olarak hava soğutma sistemlerini kullanmak durumunda kalmıştır. Çünkü kontak soğutma sistemleri yeterince ağrı hissini azaltmamaktadır.
Lazer epilasyonun yan etkilerine gelince uygulama yapılan ciltte yüzeysel kabuklanma bazen oluşabilen geçici bir problemdir. Çoğunlukla bu kabuklanma günler içerisinde düzelir ve deri normale döner. Nadir vakalarda deride renk değişikliği dediğimiz açılma ya da koyulaşma gözlenebilir. Neredeyse tüm vakalarda deri 6-12 ay içinde normale döner. Skar dokusu denilen deride kalınlaşma çok nadir görülen bir yan etkidir ve kalıcı olabilir.
SAĞLIKLI BİR EPİLASYON NASIL YAPILIR
Öncelikle lazer epilasyon işlemi sağlık bakanlığı tarafından belirlenen kanunlar çerçevesinde hastane ve güzellik merkezlerinde (yeni yasayla poliklinik adı verildi) yapılabilir. Güzellik salonları ve kuaförlerde lazer epilasyon yapılması kanunlarımıza göre yasaktır. Eğer uygulama uzman doktorların gözetiminde yapılır, doğru lazer tipi ve dozu seçilirse; herhangi bir yan etki görülmez ve epilasyonun başarısı artar.