Lazer ışınlarından epilasyon yapmak için yararlanırken temel prensip; kıl ve kıl kökünde bulunan , kıla siyah rengini veren melanin pigmenti ile ışığın etkileşimi, bu sayede ısı oluşumu, açığa çıkan ısı ile de içerisinde kıl mevcut olan kıl köklerinde epilasyon amaçlı tahribat meydana getirilmesidir.
Epilasyon için üretilmiş lazer cihazlarında kullanılan ışının dalga boyu, siyah renk tarafından görülüp emilen dalga boylarındadır. Kıllarda bulunan melanin, üzerine düşen lazer ışınını absorbe eder (emer). Absorbe olan (emilen) ışın, ısı enerjisine dönüşerek kıl kökünü tahrip eder.
Bunun sağlanabilmesi için de kökün içerisinde muhakkak kıl olmalıdır. Epilasyon için uygulamaya gelmeden önce bölgede çıkması beklenen maksimum kılın çıkmış olması gerekir. Uygulama öncesi 1 aylık sürede, kılı cımbız, ağda gibi kılı kökünden çekip çıkararak kıl kökünü boş bırakacak işlemlerin yapılmamış olması gerekmektedir. Kıl olmayınca ışığın köke ulaşma şansı yoktur. Dolayısiyle lazer epilasyon seansı büyük oranda etkisiz olur.
Uygulama öncesi doktorunuz tarafından kıl ve cilt tipi tesbit edilir. Bunun sebebi uygulanacak etkin lazer ışınının dozunun ayarlanmasıdır. Lazer ışınının dozu epilasyon uygulamasının sonuçlarını etkileyecektir.
Lazer uygulamasından hemen önce, etkin epilasyon için uygulama bölgesindeki tüm kıllar ( kılı çekip çıkarmadan sadece yüzeyel kesme işlemi ile) cilt seviyesinde kısaltılır. ( Yüz bölgesine kesinlikle jilet kullanılmamalıdır)
Lazer epilasyon uygulamalarında oluşacak hassasiyeti azaltmak için, bölgeye lokal anestezik krem doktorunuz kontrolünde önerilebilir. Yine lazer epilasyon uygulaması sırasında hassasiyeti azaltmak ve cilt tahrişlerini engellemek için uygulama yapılan bölge soğutucu ile soğutulur.
Epilasyon uygulaması sırasında benlerin üzerine atış yapmaktan sakınılmalı, benler üzerleri kapatılarak korunmalıdır. Bazı hassas ciltlerde lazer uygulaması sonrası bölgeye 24 saat boyunca kozmetik uygulamalar yapılmaması ve işlem sonrasında sıcak su ile temas ettirilmemesi gerekmektedir. Nemlendirici uygulamasında bir sakınca yoktur. Lazer uygulaması yapılan bölgeler tedavi süresince güneşten korunmalı ve yüksek faktörlü bir güneş koruyucu kullanılmalıdır.
Lazer epilasyon uygulaması sonrasında doktorunuz tarafından gerekli görürse bölgeye epitelizasyonu (cilt oluşumunu-yenilenmesini) kolaylaştırıcı bir krem kullanılması cildin yenilenme sürecini hızlandıracaktır.
Epilasyon uygulaması yapılacak kişiye, bir sonraki seansa gelene kadar, çıkan kılları kökünden alacak bir işlem yapmaması-yaptırmaması, ancak ihtiyaç hissederse, kılları sadece jilet veya makasla cilt seviyesinde kısaltabileceği anlatılmalıdır.
Bugün sizlerle lazer epilasyonla ilgili bilinmesi gereken genel bilgileri paylaştık. Daha sonraki yazımda sizlerden gelen sorular doğrultusunda konuyla ilgili paylaşımlarımız devam edecektir.