Yanıklar bulundukları yere, yaranın derinlik ve önemine göre 4 sınıfa (dereceye) ayrılırlar:
1.BİRİNCİ DERECE YANIKLAR: Derinin sadece yüzey tabakası etkilenmiştir. Deri kızarık ve kurudur, 5-6 günde iyileşme görülür, iz bırakmaz, yanan bölgede ağrı ve şişlik görülebilir. (Güneş, lazer yanığı).
2.İKİNCİ DERECE YANIKLAR: Derinin daha derin tabakaları etkilenmiştir. Deride kızarıklık vardır, içi su dolu kabarcıklar oluşmuştur. Bu kabarcıklar kendiliğinden açılabilir ve içindeki sıvı dışarı sızabilir bu sıvı berrak ve temizdir. Kabarcıklar hiçbir şekilde patlatılmamalıdır. İkinci derece yanıkta deride renk değişikliği olur, ağrılıdır. Genellikle 3-4 haftada iyileşir, iz oluşabilir.
3.ÜÇÜNCÜ DERECE YANIKLAR: Derinin bütün tabakaları etkilenmiştir (kas, yağ, sinir, damar) hatta bazen yanık kemiğe kadar ulaşmıştır. Yanık deri, sıklıkla beyazdır kahverengi ya da siyah görünümde olabilir. Sinirler de etkilendiği için ağrı duyulmayabilir. Üçüncü derece yanıklar çok ciddi yanıklardır ve süratle tıbbi tedavi gerektirirler. Yanığın derecesi kadar kapladığı alanda yanığın ciddiyetinin ve tedaviye yaklaşımının belirlenmesinde önemlidir.
4.DÖRDÜNCÜ DERECE YANIKLAR: Yanan vücut bölümleri kömürleşmiştir. Derinin bütün tabakalan, deri akı dokular ve kemikler zarar görmüştür.
Lazer epilasyon uygulaması sonucu ciltte kızarıklık görülmesi beklenen bir durumdur. Normalde uygulamayı takip eden bir kaç saat içerisinde tamamen sona ermesi gerekmektedir. Ancak aşırı hassas ciltlerde, koyu renk tenlerde, güneşte veya solaryumda bronzlaşmış tenlerde, lazer uygulama öncesi peeling ya da kese yapanlarda, bazı cildi hassaslaştıran ilaç kullananlarda veya aşırı doz verilen ciltlerde hafif kızarıklık benzeri bir tablo görülebilir. Kabuklanma olabilir. Bu durum 1-7 günlük tedavi ile iz kalmadan düzelir. Bu süreçte kişinin o bölgeyi nemli tutması ve güneşten koruması gerekir. Çünkü derinin dış etmenlere karşı koruyucu katmanı hasar görmüş olduğundan zarar görmeye açık durumdadır. İdeali, uygulamayı yapan hekimden yardım istemektir. İyileşme sürecinde yanan ve kabuklanan derinin üst tabakası iyileşirken yerini bronz olmayan gerçek ten rengine bırakır. Bu izmiş gibi görünse de kişiyi rahatsız etse de bronz olan cildimiz açıldıkça kalıcı olmadığını görürüz. Böyle bir durum sonrası kişinin güneşlenmesi veya solaryuma girmesi, kalıtımsal pigmentasyon problemi bulunması gibi özel durumlarda nadiren de olsa ciltte açık veya koyu renklenmeler görülebilir. Genel olarak bu vakalar geçicidir ve zaman içerisinde geride hiçbir iz bırakmadan kaybolur.